Európska policajná akcia TISPOL preverila domácich aj zahraničných vodičov

20.02.2013 Celý región

Bratislava - V priebehu minulého týždňa (11.2. - 17.2.) bola aj na Slovensku v rámci Európy medzinárodná policajná akcia TISPOL. Policajti kontrolovali predovšetkým vodičov nákladných vozidiel a autobusov. Cieľom bolo ako pri iných dopravno-bezpečnostných 
akciách pozitívne ovplyvňovanie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky u domácich, ale aj zahraničných vodičov nákladných vozidiel a autobusov.
Policajti skontrolovali viac ako 7 tisíc nákladných vozidiel a viac ako 3 tisíc autobusov zo Slovenska i zahraničia. Napriek tomu, že polícia informovala o dopravnej akcii vopred, vodiči sú, zdá sa, stále nepoučiteľní. Policajti zistili 726 porušení predpisov  nákladnými vozidlami a 135 porušení predpisov autobusmi. Napriek množstvu priestupkov si však vodiči zaslúžia aj pochvalu, ani jeden zo skontrolovaných vodičov nebol pod vplyvom alkoholu.
Pravidlá o rýchlosti jazdy porušilo 210 slovenských vodičov a 54 zahraničných vodičov nákladných vozidiel. Použitie bezpečnostných pásov odignorovalo 20 vodičov. Tachograf nemalo v poriadku 12 vodičov, 30 nedodržalo dobu jazdy, odpočinku a prestávok a 3 vodiči si trúfli na nezákonné manipulovanie s prístrojmi, kotúčmi a kartami vodiča. Viac ako 50 vodičov nemalo v poriadku potrebné doklady od vozidla alebo vodiča. Až 120 vodičov vyrazilo na cesty s vozidlom v zlom technickom stave, čím ohrozili nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Takmer 100 vodičov nedodržalo najväčšie prípustné celkové hmotnosti. V 23 prípadoch museli policajti zakázať ďalšiu jazdu. 
V prípade prekročenie povolených rýchlostí, čo platilo v prípade 66 slovenských vodičov a 20 zahraničných. Piati vodiči porušili pravidlá o používaní bezpečnostných systémov, jeden nedodržal predpísanú dobu jazdy a odpočinku a až 11 mali vozidlo v zlom technickom stave. Hmotnostné limity prekročili traja vodiči a dvaja nemali v poriadku doklady. Akcia prebiehala súčasne vo všetkých členských krajinách, ktorých dopravné polície sú združené v medzinárodnej stavovskej organizácii TISPOL. Opodstatnenosť takýchto akcií potvrdzujú aj minulotýždňové výsledky, preto bude Policajný zbor realizovať podobné akcie aj v budúcnosti. Ďalšia bude zameraná na bezpečnostné pásy a detské sedačky.



 

Vyberte región